Telefon Yol Tarifi WhatsApp

Telefon
Facebook
İnstagram
Embriyo Transferi

Embriyo Transferi

Embriyo Transferi

Embriyo Transferi Nedir?

Tüp bebek tedavisi uygulanırken en önemli aşamalardan birisi, döllenmiş yumurtanın anne rahmine yerleştirilmesi yani embriyo transferi yapılmasıdır. Anneden alınan yumurtanın baba adayından alınan sperm ile birleştirilmesi sonucunda elde edilen embriyo, belirli bir süre laboratuvar ortamında geliştirdikten sonra anne rahmine yerleştirilir.

Bu işlemin gerçekleştirilmesi için muayene masasında jinekolojik destek ile birlikte rahim içine bir kateter yardımıyla transfer sağlanır. Laboratuvar ortamında geliştirilen embriyolar içerisinden seçilmiş bir ya da iki adet kaliteli embriyo anne rahmi içerisine transfer edilir. Embriyo anne rahmi içerisinde endometrium tabakasına tutunarak gebelik oluşturabilmektedir.

Merkezlerde tüp bebek tedavisi uygulayan hekim tarafından hangi gün transfer yapılması gerektiği, tedavinin nasıl geliştiği, embriyo sayısı ve kalitesi göz önünde bulundurularak genellikle birkaç gün içinde embriyo transferi sağlanır.

Tüp bebek tedavisinde Embriyo transferi sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Embriyo Dondurma Nedir, Nasıl Yapılır?

Tüp bebek tedavisi için gerçekleştirilen hazırlıklar ile birlikte bir ya da iki adet kaliteli embriyo anne rahmine transfer edilmek için hazırdır. Bunun dışında laboratuvar ortamında geliştirilen diğer sağlıklı embriyolar dondurulma vasıtasıyla saklanır. Sağlık Bakanlığı’nın “Üreme Tıbbi Yönetmeliği” kapsamında 35 yaş altında 1 adet ve 35 yaş üstünde 2 adet embriyo transferi işlemi yapılabilir.

Bakanlık tarafından belirtilmiş yönetmelik sayesinde tedavi sırasında elde edilen fazla embriyolar dondurulduğunda, hasta ekonomik ve psikolojik bir destek sağlamaktadır. Çünkü bu sayede dondurulan embriyolar daha sonra yeniden gebelik denemesi istendiğinde, iğne tedavileri ve yumurta toplama işlemlerini ortadan kaldırmaktadır.

Embriyo dondurma işleminin gerçekleştirilmesi için koruyucu bir kültür solüsyonu kullanılır ve bu solüsyon içerisinde saklanan embriyo kademeli bir şekilde soğutularak sıvı nitrojen ile birlikte -200 santigrat dereceye kadar ulaşan soğuklarda bekletilir. Eski sistem ile yapılan dondurma işleminde yavaş kontrollü işlem sağlanırken, yeni teknik olarak vitrifikasyon yöntemi dondurma yapılır. Vitrifikasyon ile çözülme sonrası canlılık oranı devam etme ve gebelik oranı daha yüksek olmaktadır.

Dondurulmuş Embriyo Transferi Nasıl Yapılır?

Dondurulduktan sonra kullanılmayan embriyo 5 yıl gibi bir süre saklama imkanı sağlamaktadır. Dondurulmuş bir embriyonun yeniden anne rahmine transfer edilmesi için dondurma koşulları kadar çözme koşulları da iyi olmalıdır. Bugün kullanılan vitrifikasyon yöntemi sayesinde embriyo çözüldükten sonra hiçbir kalite kaybı yaşamadan tıpkı transfer işleminin daha önce yapıldığı gibi anne rahmine transfer edilebilir.

Çözülmüş Embriyolar Nasıl Transfer Edilir?

Embriyo dondurulduktan sonra 5 yıl gibi bir aşama içerisinde tekrar gebelik şansı denemek isteyen anne adayları için çözünme işlemi vitrifikasyon ile gerçekleştirilir. Bu sayede embriyo çözünme sırasında kalite kaybı yaşamadan ve canlılığını yeniden koruyarak transfer için hazır olur. Sıvı nitrojen içerisinden çıkarılan ve oda sıcaklığında çözme işlemi gerçekleştirilen embriyo, yeniden kültür ortamında bekletilir ve aynı gün içerisinde iyi göründüğü koşulda transfer işlemi gerçekleştirilir.

Hasta transfer için endometrium hazırlığı ve yeterli kalınlığa ulaştığı zaman ovulasyon sonrası iki üç gün beklenerek, çözülmüş embriyo için transfer işlemi yapılabilir. Transfer işlemi sonrasında da progesteron desteği sağlanabilir.

Yumurta Dondurma Nedir?

Embriyo için dondurma işlemi yapılabildiği gibi daha önceki aşamada anneden alınan yumurtanın dondurması ihtimali de bulunmaktadır. Amaç doğurganlığın süreklilik kazanmasını sağlamaktır. Mevcut koşullarda gebe kalmak istemeyen anne adayı için ilerleyen yıllarda kullanılabilmek üzere sağlıklı ve kaliteli bir şekilde döllenme hazır yumurtaların dondurulması işlemidir.

Yumurta Dondurma Nasıl Yapılır?

Hormon tedavisi ile birlikte yumurtalıklar uyarıldıktan sonra yumurta sayısı arttırılır. Ultrasonografik yöntem sayesinde yumurtalar anne karnından toplanır. Genellikle ilk adet geçirildikten iki ya da üç gün sonrasında yumurtalar toplanır ve yaklaşık 15 gün kadar süre alabilir. Sonrasında toplanan yumurtalar bir nevi koruyucu madde sayesinde vitrifikasyon yöntemi kullanılarak -196 derece gibi bir soğuklukta azot tankları içerisinde uzun yıllar boyunca saklanır.

Yumurta Dondurma Fiyatı Nedir?

Günümüzde bu hizmetin alınabileceği birçok klinik ve hastane bulunmaktadır. Bu merkezlerin her biri gerçekleştirilecek işlemin kalitesi, profesyonel doktor desteği, hijyen ve başarı oranlarına göre fiyat talep edebilmektedir.

Paylaş: